گزارش كاراموزي پيمانكاري شناخت از مسائل اوليه كارگاه ساختمانی

دسته بندي : فنی و مهندسی » عمران
گزارش كاراموزي پيمانكاري شناخت از مسائل اوليه كارگاه ساختماني در 31 صفحه ورد قابل ويرايش

شناخت از مسائل اوليه كارگاه

بطور كلي در هر كارگاه ساختماني بررسي نكاتي چند قبل از شروع هر گونه عمليات لازم و ضروريست و اين بررسي به پيشرفت بعدي كار و در نتيجه پايين آوردن هزينه طرح كمك خواهد كرد .

اصولا بررسي مقدماتي يك كارگاه قبل از هرگونه عمليات اجرائي داراي اهميت زياديست . اين بررسي را مي توان به مراحل مختلف زير تقسيم كرد :

1) مرحله اول : شناخت پروژه و مسائل مربوط به آن

شناخت پروژه و بررسي مسائل و مشكلات مربوطه با توجه به اطلاعات مقدماتي از جمله مسائل اساسي در شروع يك كارگاه بحساب مي آيد و بدين منظور نكاتي چند كه در ذيل يادآور مي شويم را بايستي مورد توجه قرار داد .

الف) دسترسي ها ـ بررسي و مشخص نمودن چگونگي دسترسيهاي لازم به كارگاه با توجه به موقعيت خواص زمين مورد نظر و امكانات دسترسيهاي مربوطه و خيابانهاي اطراف ، راههاي وصولي به كارگاه ، امكان استفاده از راههاي موجود و ايجاد راههاي جديد موقتي در صورت لزوم .

ب)‌بررسي موقعيت طبيعي و جغرافيايي و واقليمي .

بررسي فصول و زمانهاي كار ، در نظر گرفتن مدت زمان يخبندان ، باراني ، طوفاني و همچنين روزهاي بسيارگرم ، معتدل ، بررسي عوارض طبيعي زمين از قبيل كوه ، تپه ، سنگ ،‌باتلاق و مرداب و نظاير آن و بررسي چگونگي برخورد با موارد و مسائل مذكور . ج) بررسي طرق مختلف تداركات مصالح نياز كارگاه اين مرحله مي بايستي با توجه به نوع ساختمان و نيازهاي آن از نظر مصالح ، از قبيل شن و ماسه ، سيمان ، آب ، چوب، تخته داربست ، ميخ ، سيم ، آجر ، آهن ، ميلگرد و غيره بررسي شود . ضمنا بررسي چگونگي تامين برق كارگاه و احيانا مولد برق و همچنين تامين آب مورد نياز و منابع ذخيره آب ، پيش بيني و تدارك انبارهاي لازم براي مصالح مختلف ، احداث ساختمان براي دفتر كارگاه و محلهاي استراحت افراد كارگاه .

2) مرحله دوم : تدوين برنامه اجرايي و تداركاتي كارگاه

با توجه به مطالعات و بررسيهاي انجام شده در مرحله اول و با در نظر گرفتن امكانات اجرايي ، مدت زمان اجراء پروژه و مشكلات و مسائل مربوطه به آن مي بايستي برنامه دقيق ـ كامل و منظمي تهيه گردد .

و در اين برنامه جزئيات تحوه اجراء كار و مراحل مختلف زمانبندي آن چگونگي تداركات كارگاه ، ميزان ذخيره سازي و انبارهاي مورد نياز جهت انواع مصالح و كالاهاي برآورده شده و تجهيزات و لوازمات ضروري كارگاه مي بايستي در نظر گرفته شود .

3) مرحله سوم : آماده سازي محل كار

پس از تدوين برنامه اجرايي و تداركاتي كارگاه ، جهت شروع اجراي پروژه و قبل از اجراي هرگونه عمليات مي بايستي محل كارگاه با توجه به نيازها آماده سازي شود.

پس از بررسي هاي لازم در مورد محلي كه براي اجرا پروژه با توجه به موقعيت خاص آن در نظر گرفته شده است بايستي عوارض آن جهت راه اندازي و نصب و بهره برداري از تجهيزات و انبارها و ساختمان هاي مورد نياز برطرف گردد و در اين رابطه چنانچه محوطه داراي گياهان و خاك و خاشاك و پستي و بلندي و نظاير آن باشد كه امكان تحركهاي لازم جهت جابه جايي را سلب نموده و يا موجب نارسائيهاي ديگري از اين قبيل گردد را برطرف نمود .

در شروع ميبايستي محل مورد نظر بوسيله ماشين آلات لازم از قبيل بولدوزر و گريدر تسطيح و پاكسازي و آماده گردد . و در بعضي مواقع با در نظر گرفتن طرح پروژه و با توجه به مطالعات مقدماتي انجام شده توسط مشاور محوطه كارگاه ميبايستي با مصالح سنگي مناسب خاكريز شود . و در مواردي نيز در صورتيكه محل پروژه در دامنه كوهها و تپه ها قرار داشته باشد مي بايستي خاكبرداري و خاك ريزي هاي لازم نيز انجام شود .

در تمامي موارد فوق بررسي و ومطالعه دقيق موقعيت محل كارگاه و وموقعيت محل احداث پروژه ضروريست و بايستي سعي شود كه در انتخاب محل و استقرار تجهيزات مختلف كارگاه بهترين موقعيت تعيين گردد تا پس از شروع راه اندازي كارگاه اختلالي در روند عادي كارگاه ايجاد نگردد و از طرفي نيز دسترسي به نقاط مختلف كارگاه را امكانپذير نمايد .

در رابطه با ساختمانهاي موقت و احداث آنها از قبيل دفتر ، انبار ، تعميرگاه و محل استقرار ماشين آلات بايد توجه داشت كه حتي المقدور اين بناها تمام يا قسمتي از ساختمانهاي اصلي پروژه باشند كه پس از پايان كار تكميل و مورد بهره برداري قرار داده شوند در اين مورد بطور مثال محل دفتر كارگاه را مي توان طوري انتخاب نمود كه بعدا بصورت محل نگهباني ، گارد و دفتر مجموعه و نظاير آن بتواند عملكرد داشته باشد . در نظر گرفتن اين موضوع باعث خواهد شد كه از به هدر رفتن مصالح در حدالمكان جلوگيري شود .

اين نكته را نيز بايستي مورد توجه قرار داد كه كار كردن در برخي از انواع زمينها با توجه به موقعيت خاص آن از قبيل جنگلي . باتلاقي ، كنار دريا ، رودخانه و اصولا هر منطقه اي كه به سطح آبهاي زير زميني نزديك باشد و يامناطقي ازقبيل تپه ماهو ، ‌كوهستاني ، صحراي ، خاك رستي و خاكريزها و غيره به مراقبت هاي ويژه اي نياز خواهد داشت . در اينگونه موارد بررسيهاي مقدماتي از موقعيت زمين و آزمايشهاي لازم ضروي خواهد بود . در ضمن رعايت ايمني محل تجهيزات و تاسيسات از نكات اساسي مي باشد .

4)مرحله چهارم ـ تهيه و تدارك مصالح لازم:

ابتدا بايستي با توجه به نوع و مشخصات خاص هر پروژه مصالح مورد نياز آن را تعيين نمود . بطور مثال در مورد يك پروژه بتني مصالح مهمي كه در تركيب بتن مورد استفاده قرار مي گيرد شن ، ماسه ، سيمان و آب مي باشد .

ضمناميلگردهاي مورد نياز و قالبهاي مختلف را نيز بايستي در مدنظر داشته باشيم. بنابراين در يك كارگاه پروژه بتني جهت ساختمان بتن مصالح اوليه آن مورد نياز اساسي است و با مطالعات محلي لازم امكان استفاده از شن و ماسه طبيعي در اطراف محل پروژه را (معادن شن و ماسه ) مي بايستي مورد نياز قرارداد و در صورتيكه پس از بررسي و مطالعات لازم امكان دسترسي به اين معادن وجود نداشته باشد . بررسي استفاده از دستگاه سنگ شكن و حمل سنگ و مخلوط مورد نياز به كارگاه و توليد شن و ماسه و ديگر مصالح سنگي (ماكادام ) بوسيله آن با توجه به حجم پروژه ضروريست . در اين صورت هزينه هاي مربوط به اين نوع بتن بطور معمول گرانتر از بتن با شن و ماسه طبيعي خواهد بود . زيرا علاوه بر هزينه تهيه سنگ و استقرار ماشين آلات مورد نياز مصرف سيمان نيز در اين نوع بتن حدودا بالاتر مي باشد كه البته در پروژه هاي با حجم زياد اين امر بسيار مطلوب و مناسب بوده ، چه بتن همواره با مقاومت زياد و يكنواخت و يكدست تر نسبت به استفاده از شن و ماسه طبيعي بدست مي آيد .

بررسي نوع سيمان مصرفي نيز با توجه به موقعيت محلي و نوع خاك محل و طرح سازه تعيين مي گردد . بطور مثال سيمان تيپ پنج (V ) ـ براي خاكهاي سولفات دار و يا آبهاي سولفات دار مورد استفاده قرار مي گيرد . بنابراين با توجه به نوع سيمان مورد نياز مي بايستي نسبت به تهيه آن از نزديكترين كارخانه سيمان اقدام گردد .

با توجه به اينكه ميزان مصرف سيماندر پروژه هاي مختلف بخصوص پروژه هاي بتني بسيار بالاست ، انجام اقدامات لازم براي تهيه آن و انبارهاي مناسب براي ذخيره سازي آن از اولويت خاصي برخوردار مي باشد . بهمين منظور استفاده از سيلوهاي فلزي ذخيره سيمان درنزديكي دستگاه بتن ساز مركز ( Batching Plant) و يا انبارهاي سرپوشيده با ديوارهاي بسته و كف خشك توصيه مي شود.

چنانچه اجبارا در محوطه روباز و بصورت كيسه اي انبار شوند پوشاندن روي و اطراف آنها بطور كامل با نايلون و نظاير آن ضروريست . بهتر است كيسه هاي سيمان را روي روي سكوهاي بتني و يا چوبي با ارتفاعي بالاتر از سطح زمين قرار داد تمامي اين تدابير جهت حفاظت سيمان از رطوبت و بارندگي مي باشد كه عدم توجه به اين امر باعث فاسد شدن سيمان نگردد .

ميزان ذخيره سازي سيمان و ساير مصالح سنگي با توجه به حجم بتن مورد نياز پروژه منابع تدارك مصالح و فاصله آنها از كارگاه برنامه زماني پيشرفت كار و شرايط زماني ومكاني موجود تعيين مي شود تهيه آب مورد نياز براي ساختن بتن از ديگر موارديست كه در يك پروژه بتني بايستي مورد توجه قرار داد بهترين آب براي ساخت بتن آب آشاميدني است كه در آن املاح معدني وجود نداشته باشد ولي با توجه به اينكه همواره دستيابي يا در نظر گرفتن امكانات محلي و منابع تهيه آب سعي شود از ابهايي استفاده شود كه حداقل املاح را داشته باشند و املاح موجود در آن از حد مجاز بالاتر نباشد در غير اينصورت و عدم دسترسي به آب مناسب نسبت به تعيين نوع سيمان لازم اقدام نمود .

بايد توجه داشت كه آبهايي آلوده وفاسد ازقبيل فاضلاب ها . مرداب ها و نظايرآنها بهيجوجه براي ساخت بتن مناسب نمي باشد و از بكار بردن آنها جدا خود داري گردد . پس از تعيين منابع تهيه آب ميبايستي براي ذخيره سازي آن در منابع زميني و يا هوايي اقدام نمود تا در مواقع ضروري آب مورد نياز تامين گردد .

از ديگر مصالح مهم در پروژه هاي بتني ميلگردهاي مصرفي دربتن مطابق نقشه ها ودستورالعمل هاي ارائه شده وازطرف طراح پروژه ميباشد كه مي بايستي پس از بر آوردهاي لازم نسبت به تهيه وابنار كردن آندر كارگاه اقدام گردد. محل انبارميلگردها مي بايستي حتي المقدور از آب وگردوخاك ودرصورت امكان سرپوشيده باشد. با توجه بهمصرف آن مي توان درمواردي درمحوطه كارگاه و نزديك محل برش وخم آرماتورها برروي چهارتراشهاي قطور وجدا ازهم خاك ومجزاكردن بندلها ازيكديگر قرارداداين جداسازي درهنگام اتسفاده از جابه جا كردن هاي بيمورد كه باعث كج وخم شدن ميلگردها مي شود. جلوگيري مي نمايد.

شمشه گيري :

در ظرف گچ سازي به اندازه يك پنجم آن آب ريخته مخلوط گچ و خاك روي سطح آب پاشيده مي شود پس ورز داده مي شود با يك دست ماله را گرفته و با دست ديگر ملات را از داخل ظرف بر مي داريم . و از پايين به بالا دربين دو كرم كشيده ملات اضافه را با ماله به طرفين پف مي كنيم تا سطح دو كرم كاملا پر شود شمشه را روي دو كرم تحتاني و فوقاني با ضرب مي چسبانيم بطوريكه ملات اضافي از اطراف شمشه مستقر شده بين دو كرم بيرون بزند معمولا براي راحت جدا شدن شمشه لاشه آجر در زير شمشه قرار مي دهند كه پس از گرفتن ملات ،لاشه آجر را خارج كرده و از ناحيه سر شمشه بوسيله تيشه زده و شمشه براحتي از كار جدا مي شود .

شمشه گيري بخش دوم سپس ناحيه مياني بنا به اصول گفته شده انجام مي گيرد به همين شكل سطوح گسترده ديوار اجراي اندود گچ و خاك در بين شمشه ها

در ظرف گچ سازي به اندازه يك سوم آن آب ريخته و مخلوط گچ و خاك به سطح آب مي پاشيم بطوريكه يك طرف ظرف آبدار باقي بماند . پس از ورز دادن سمت كم آب ملات را با يك دست برداشته روي ماله گذاشته و با ضرب به سطح آجركاري كشيده بطوريكه ملات پراكنده نشود . پس ماله را بالا مي كشيم ملات كشي پي در پي و با سرعت انجام مي شود . ماله از چپ به راست به چپ و از پايين به بالا كشيده مي شود تا با تخت سازي ملات ، متن شمشه ها پر شود با شمشه كش كردن سطح بين شمشه ها اضافه ملات سطح كار بوسيله شمشه بالا كشيده مي شود ضمنا سطوح گرد مجددا بوسيله ملات شل پر شده و عمل شمشه كش كردن تكرار مي شود سطح اندود كاري بايد كاملا مسطح اما زبر باشد اين حالت پيوند رويه گچكاري با اندود آستر گچ و خاك مي شود در بسياري موارد اندود عايق حرارتي در مقابل آتش سوزيها نيز هست چرا كه وجود 5/2 سانتيمتر اندود مي تواند پوشش مناسبي براي فولادهاي بكار رفته در اسكلت و استخوان بندي ساختمان باشد
دسته بندی: فنی و مهندسی » عمران

تعداد مشاهده: 1702 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 31

حجم فایل:59 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: